Skip to main content

Tento článok nieje o popise svalov a ich latinských názvoch a jeho autor sa nechce hrať na fitness trénera, či nejakého guru. Je to opis môjho problému obyčajného sedávého človeka a jeho postupu riešenia a nakoniec hádam aj vyriešenia v našom centre a u mňa doma.

Nepovažujem sa za človeka bez pohybovej aktivity. Je však pravda, že by som sa asi zaradil do skupiny sedavých, keďže naše prevádzky potrebujú „backoffice“ človeka, aby naši fyzioterapeuti nemuseli riešiť bežnú operatívu, ale aby sa sústredili na svoju prácu čo najmenej krátili čas určený pre služby klientovi „nefyzio“ úkonmi. (Z pozadia sa preto ja ako backoffice človek riešim čo najkomfortnejšie služby – online platby pri rezerváciách, notifikácie systémom, komunikáciu s klientami a verejnosťou, práca s účtovníctvom, web stránkou, nákup materiálu atď atď..)

Svoje sedenie sa preto snažím ako viem, v rámci možností kompenzovať. Snažím sa ráno rozvcičovať, vrátane SM systému, behať 2x do týždňa, plávať 1x do týždňa. Dokonca už nejaký čas navštevujem skupinové cvičenia u konkurencie a dopĺňam si tak svoj SM Systém režim o iné prvky cvičenia s vlastným telom ( veru, dúfam, že corona stav pominie a tak sa tam vrátim čím skôr).

Posledný mesiac však po behu pociťujem bolesť pod kolenom a z jeho spodnej strany. Taktiež ma to bolí pri čupení, pri prenesení váhy na ľavé koleno sa z čupnutého stavu ani neviem postaviť. A keď som to už začal cítiť aj pri chôdzi, tak som si povedal, že vyhľadám svojich odborníkov:)

zdroj: https://www.verywellhealth.com/sources-of-knee-pain-normal-joint-diagram-189258

Na termíne mi kolegynka fyzioterapeutka urobila vyšetrenie v rôznych variantách. Prišla k určitej úvahe a nasledovalo lôžko. Keže máme kvalitné elektrické polohovateľné, tak s polohovaním nebol žiaden problém ( dobre..trochu samochvály hádam môžem).

Prehmatom zistila, že určtité partie svalov sa chovajú „strunovito“, čiže niesú tak vláčne, ako na by mali byť. Dokázala mi to tak, že na druhej nohe môj pocit nebol vôbec sprevádzaný citoslovcom „ááh“. Nasledovalo uvoľnovanie, ukážka vo videu.

https://youtu.be/SR0KADVjMQc

Okrem samotnej nohy našla fyzioterapeutka aj súvislosť v pánvovej oblasti, kde tiež našla nezrovnalosť, čiže to koleno má nielen lokálne okolnosti, ale treba to riešiť vyššie v naväzujúcich svalových partiách. Mimochodom, poznáte Hampelmana? >> schválne, dajte si to do googlu a zistíte čo tým myslím.

V jej úkonoch použila aj podtlakové pôsobenie na svalstvo, silikónová banka, ktorú ťahala po koži nebolo nič príjemné, ale výsledok sa nakoniec dostavil. Takto to vyzeralo:

https://youtu.be/LDUYTcWKyzg

Dohodli sme sa, že to doma budem pravidelne strečovať po bolesť. Dostal som odporúčanie použiť roller a guličku. Ich použitie je veľmi jednoduché a intuitívne – brázdite tlakom rolera a guličky po svaloch. Ak máte psa, tak ten automaticky bude zavadzať, s tým rátajte.

https://youtu.be/LhlU9710Y7E

Úľavu so cítil hneď po opustení prevádzky, čupnutie bolo oveľa znesiteľnejšie a chôdza bola v pohode. Stav nieje uspokojivý, no dohodli sme sa pokračovať. Vidím, že sa to podarí, pretože naša fyzioterapeutka pravdepodobne našla príčinu. Budeme teda pokračovať, nateraz beh vynechávam, kým stav bude úplne uspokojivý. Netreba sa nikam ponáhľať – som presvedčený, že ak niečo bolí, tak je to signál riešiť to, nie riešiť a pokračovať v tom, čo problém spôsobuje. Preto sa aj Vy zamyslite, čo Vás bolí, riešte to a prispôsobte tomu všetko čo sa dá.

Príbeh bude pokračovať…sledujte nás a zdieľajte

Oliver

Oliver Nemčík

Volám sa Oliver Nemčík, a tiež som sa dal dokopy. Rozumejte, vyhol som sa operácii hernie disku (platničky) pomocou vhodnej fyzioterapie a SM Systému — cvičením s vlastným telom a expanznou gumou. Dnes v našich centrách poskytujeme to, čo pomohlo mne – vhodnú fyzioterapiu a zdravotné cvičenie SM Systém.