Skip to main content

Mäkké techniky sa podieľajú na diagnostike a následnej terapii, ktorá zahŕňa uvoľnenie a obnovu neustále zaťažovaných mäkkých tkanív. Tento typ manuálnej medicíny sa najčastejšie využíva práve vo fyzioterapii. Mäkkými technikami sa stimuluje koža, podkožie aj samotný sval, takže ak vás trápia svalové bolesti či nepohodlie, neváhajte sa nám ozvať.

Kontaktujte nás

Využitie mäkkých techník

Mäkké techniky sa vo väčšine prípadov využívajú pri tlmení svalovej bolesti rôzneho typu. Terapia mäkkými technikami účinne bojuje proti nadmernému napätiu svalov a fascií, pričom pravidelným aplikovaním mäkkých techník sa toto napätie znižuje, a to ako vo svaloch, tak aj v tkanivách ľudského tela. Pôsobenie mäkkých techník vplýva aj na zlepšenie a zrýchlenie krvného obehu. Vďaka tomu sa môže urýchliť hojenie poúrazových stavov.

Mäkké techniky odporúčame najmä na uvoľnenie chrbta a krčnej chrbtice, kde zvyknú byť svaly najviac stuhnuté. V extrémnych prípadoch (najmä z dôvodu sedavého spôsobu života či zanedbávania cvičenia) sa svaly krčnej chrbtice a ich fascie skracujú, čo má za následok rôzne neurologické potiaže, vrátane vertiga či migrény. Tieto techniky prinášajú nesmiernu úľavu pri bolestivých stavoch, svalových spazmoch a svalovom preťažení. Svalový spazmus je nepríjemné a bolestivé mimovoľné stiahnutie svalstva, najčastejšie sa objavujú v oblasti lopatiek. Pomocou mäkkých techník vám tento „svalový kŕč“ uvoľníme.

Tento typ terapie vyhľadávajú vo veľkej miere aj športovci, či už v rámci starostlivosti a istej prevencie, alebo aj po rôznych úrazoch súvisiacich so športom.

Ako prebieha terapia mäkkými technikami?

Prvoradá je vždy správna diagnostika vašich ťažkostí tak, aby následná aplikácia mäkkej techniky mohla byť prispôsobená na mieru vašim potrebám. O diagnostiku sa postarajú naši skúsení terapeuti a následne sa s nimi pohnete k samotnému riešeniu.

  1. Manuálne techniky sú vykonávané sťahmi jednotlivých vrstiev kože oproti sebe tak, aby vznikla riasa v tvare S alebo C. V niektorých prípadoch takúto riasu nie je možné vytvoriť, preto sa pre potrebné uvoľnenie pokožky využíva pôsobenie jemného tlaku.
  2. Takto sa postupuje cielene na každý jeden bod, ktorý uvoľní daný sval, a tým prinavráti človeku bezbolestné fungovanie.
  3. V rámci terapie mäkkými technikami je potrebné dbať na správnu polohu, primeraný odpor a rýchlosť pohybu. Niekedy sa odporúča zároveň využiť aj dychové cvičenia.

Všeobecne platí, že mäkké techniky sú v porovnaní s klasickou masážou efektívnejšie, pričom už pri samotnom úkone vzniká mierna, ale pre pacienta prijateľná bolestivosť. Tieto bolesti zvyknú najviac do dvoch dní úplne ustúpiť.

Pozor! Prítomná bolestivosť v čase procedúry nemusí nutne znamenať, že terapia funguje.

Myofasciálna masáž – špeciálna mäkká technika

Aj keď sa pri myofasciálnej masáži nepoužívajú žiadne voňavé oleje ponúka špecifické benefity a úľavu od bolesti. Liečebná masáž sa zameriava hlavne na uvoľnenie a odstránenie napätia v tkanivách, tiež v svalovom a šľachovom aparáte.

Slovo “fascia” z latinčiny znamená popruh, obväz či páska. Spojivové tkanivo fascia obaľuje všetky vnútorné orgány, kosti, svaly nervy, kĺby a v neposlednom rade aj krvné riečisko, miechu a mozog. Pokiaľ ste zdraví fasciálny systém pracuje tak, ako má, čiže váš pohyb je bez bolesti a bez obmedzení. Rôzne zápaly a úrazy môžu však vyvolať poruchy myofasciálneho systému, ktoré sa prejavujú veľkým tlakom ničiacim nervy a lymfatické cievy.

Myofasciálna masáž pozostáva z jemných masážnych techník, pomocou ktorých vám uvoľníme skrátené tkanivá obmedzujúce pohyb. Naťahovaním a použitím jemných techník sa uvoľnia stuhnuté fascie čo odstráni pretrvávajúce bolesti ramien, chrbta, bedier alebo inej oblasti, ktorá obsahuje mäkké tkanivá.

Tehotenstvo a mäkké techniky

Keďže mnoho tehotných žien trpí bolesťami chrbta a s nimi spojenou zníženou pohyblivosťou, zvyknú sa obrátiť na odborníka. Predstavujú mäkké techniky pre tehotné ženy riziko?

Mäkké techniky by mali byť, čo sa týka tehotných žien, vykonávané len na základe odporúčania lekára a pod jeho stálym dohľadom. Avšak, aj odborníci zo sveta fyzioterapie dokážu v značnej miere zhodnotiť, či mäkké techniky pre danú ženu predstavujú vhodné riešenie.

Samozrejme, vo vyššom štádiu tehotenstva (3. trimester) by sa mäkké techniky nemali vykonávať.

Mäkké techniky a kontraindikácie

Ako každý druh cviku, aj mäkké techniky majú isté obmedzenia, pokiaľ zdravotný stav človeka nie je práve v najlepšom stave. Ktoré zdravotné problémy predstavujú riziko pre aplikovanie mäkkých techník?

  • Horúčky – akýkoľvek horúčkový stav je kontraindikáciou (nielen) pri mäkkých technikách. Počítajú sa aj horúčky vyvolané zápalom zuba či herpesom.
  • Onkologické ochorenia.
  • Infekcie – najmä horných a dolných dýchacích ciest, ktoré väčšinou sprevádza aj samotná horúčka.
  • Zápalové stavy – zápal priedušiek, zápal pľúc. Všetko je sprevádzané infekciou a horúčkou.
  • Tretí trimester tehotenstva.
  • Narušená koža a jej celistvosť.

Mäkké techniky v Bratislave a Košiciach

Zistite, či ste vhodným adeptom na aplikáciu mäkkých techník vďaka našim skúseným terapeutom a oddýchnite si od bolesti. Okrem mäkkých techník vás v našej škole chrbta naučíme aj to, ako správne sedieť či spať, alebo aký postoj vyhovuje vašej telesnej stavbe. Urobte prvý krok k zdravému telu spolu s nami.

Kontaktujte nás

Pridať komentár