Skip to main content

Skolióza je nenormálny stav postavenia chrbtice. Zdravá chrbtica vyzerá ako morský koník, z predozadného pohľadu je to priamka a z bočného je to esíčko. Toto esíčko však nieje zdravé, ak sa vyskytuje aj v predozadnom pohľade, čiže ak sa pozeráte dieťatu, či dospelému na chrbát. Skolióz je viacero typov, ale na zovšeobecnenie stači spomenutý popis.

Zistiť, či Vaše dieťa (samozrejme aj dospelý) má skoliózu viete laicky aj sami pozorovaním zakrivenia chrbtice pri ohnutí sa dieťata smerom k chodidlám, zvyčajne sa pri takomto ohnutí trup nakláňa aj na niektorú zo strán a badať viac svals

tva na jednej zo strán chrbta.  Odborné vyšetrenie je však najlepšie. Zvyčajne sa vykonáva RTG vyšetrením, ktoré je asi tak škodlivé, ako jeden stredne dlhý let lietadlom. Nieje sa čoho obávať.

Pri skolióze by sme sa musíme mať napozore a bojovať s ňou! Je to nenásilný, spočiatku nebolestivý nepriateľ a tikajúca nálož bolesti. Ak sa skolióza nerieši rodičmi dieťata počas jeho  vývinu, tak si koledujú o neskorší pohľad na svoje dospelé ratolesti, ktorých trápi bolesť chrbta. A to som ešte optimista, niekedy tú bolesť okúsia takéto deti už aj počas samotného dospievania. Za skoliózu môže dnešná usedená doba a leniví rodičia. Leniví, áno, vyjadril som sa presne. Na skoliózu účinne pôsobí cvičenie – SPS , alebo po starom  SM Systém, no je to cesta dlhodobého cvičenia, neodcvičí sa to zo dňa na deň. A tak tí leniví rodičia, ktorí nezvládnu režim a disciplínu volia ľahšie cesty, žiaľbohu niekedy aj operatívnou cestou. Operácia skoliózy nieje nič jednoduché, je to drastický a zásadný zásah do tela vyvíjajúceho sa, tvárneho človeka. Je to nenávratný proces a mnohokrát takýto čin posadí predtým chodiace dieťa na vozík.

Dá sa to ale riešiť úplne normálne, cvičením, bez drahých a výnosných operácií. Abnormálne zakrivenie chrbtice je v drvivej väčšine prípadov spôsobený nefunkčným svalovým aparátom – mäsom, ktoré sa dá vybudovať tak, ako nám to je dané – do symetrie. Skontrolujte voľným okom ako sa odvíja ohnutie vašich ratolestí , ako majú symetricky postavené lopatky, či sú v rovnakej výške, či nemajú prepadnuté klenby dovnútra, či štrbiny medzi telom a visacimi rukami majú rovnakú šírku na obidvoch stranách. Ak v týchto základných pozorovaniach zistíte nerovnováhy tak to RIEŠTE!!!

Vo videu som na pokeci u MUDr. Smíška, vysvetľuje ako sa to dá.

:)liver

Oliver Nemčík

Volám sa Oliver Nemčík, a tiež som sa dal dokopy. Rozumejte, vyhol som sa operácii hernie disku (platničky) pomocou vhodnej fyzioterapie a SM Systému — cvičením s vlastným telom a expanznou gumou. Dnes v našich centrách poskytujeme to, čo pomohlo mne – vhodnú fyzioterapiu a zdravotné cvičenie SM Systém.