Skip to main content

McKenzie metódu využívajú ľudia po celom svete, pričom dodnes pomohla už tisícom ľudí. Názov tejto metódy nesie priezvisko jej autora, ktorým je Robin McKenzie. Úlohou tejto metódy je najmä navrátenie vysunutých platničiek späť na svoje miesto, čím sa odstráni bolesť chrbta, šije a končatín.

Kontaktujte nás

Kto bol Robin McKenzie?

Zakladateľ metódy, ktorý sa narodil na Novom Zélande (1931), konkrétne v Aucklande. Po vyštudovaní New Zealand School of Physiotherapy si v roku 1953 otvoril svoju súkromnú ambulanciu, kde naberal prax v oblasti liečby rôznych porúch chrbtice.

Jeho liečba bola špeciálna, preto získal mnoho ocenení. Počas života napísal aj niekoľko kníh o zdravej chrbtici. McKenzie zomrel 13. mája 2013 na rakovinu, s ktorou dlhšiu dobu bojoval.

O čo ide pri McKenzie metóde?

McKenzie metóda je systém, ktorý si osvojilo už mnoho moderných fyzioterapeutov. Tí ňou dlhodobo liečia akýkoľvek druh bolesti u svojich pacientov. Je to teda rokmi osvedčená metóda a určitý systém cvikov, ktoré sa po dôkladnom tréningu a výučbe môžu praktizovať aj v pohodlí domova.

Za ortopedickou bolesťou, teda bolesťou svalov, šliach alebo kĺbov, najčastejšie stojí každodenné nesprávne polohovanie tela, ale aj stresové situácie. Je vedecky dokázané, že stres sa najčastejšie ukladá do oblastí krku, trapézov a ramien, odkiaľ môže vyvolávať migrény, vertigo či tráviace ťažkosti. McKenzie metóda pomáha takýto „deformovaný” chrbát napraviť a zbaviť vás bolesti.

McKenzie metóda ako jedna z mála má nielen uzdravujúci, ale aj udržujúci charakter. V rámci dôkladného poučenia a následnému porozumeniu McKenzieho cvikom pomáha podvedome rozvinúť zvyk správneho držania tela, a tým aj účinnú prevenciu proti opakovaným bolestiam chrbta.

Princípy McKenzie metódy

Tak, ako každý cvik (nielen) v oblasti fyzioterapie, aj McKenzie metóda je založená na určitom systéme pravidiel, ktoré zaručujú liečivý a priaznivý účinok tejto metódy. Zásady McKenzie metódy spočívajú v štyroch bodoch:

1. Diagnostika

Správna diagnostika je na nezaplatenie. Bez nej by nebolo možné správne nastaviť liečebný plán, čím by sa momentálny zdravotný stav daného pacienta mohol ešte zhoršiť. Preto je potrebné osobne vykonať dôkladnú vstupnú prehliadku u terapeuta.

Takáto prehliadka zvyčajne zahŕňa popis ťažkostí zo strany pacienta a predvedenie zopár kľúčových pohybov, na základe ktorých terapeut prispôsobí dokonalý terapeutický plán na mieru.

2. Zhodnotenie stavu

Takzvaná klasifikácia sa vo fyzioterapii väčšinou delí na tri podkategórie – podľa nich je určený stupeň priradený každému pacientovi na základe diagnostiky individuálne, čo opäť vplýva na správnosť a následnú úspešnosť liečby.

Niekedy môže nastať situácia, kedy pacient nebude zapadať ani do jednej z týchto podkategórií – v takom prípade nebude McKenzie metóda vhodná, nakoľko ide zvyčajne o iný druh problému, ktorého bolesť chrbtice je len druhotný príznak, nie zdroj.

3. Samotná liečba

Zahŕňa predovšetkým správne a pravidelné McKenzieho cviky. McKenzie metóda nie je len o nariadení príslušných cvikov, ale aj o pomoci a podpore v rámci vyhýbania sa nesprávnym pohybom, ktoré cez deň pacient urobí a sú nepriaznivé pre jeho aktuálny stav.

V rámci liečby ide najmä o učenie pacienta osvojiť si základné cviky McKenzie metódy a pravidelne cvičiť kedykoľvek a kdekoľvek.

4. Prevencia nadovšetko

McKenzie metóda je výnimočná v tom, že aj po samotnom ukončení liečebného plánu sa o svojich pacientov naďalej stará, o čom svedčí udávanie rôznych preventívnych opatrení v rámci McKenzie metódy. McKenzie metóda sama osebe učí pacienta správnym návykom, čo neskôr v rámci prevencie nie je náročné udržiavať.

Ak sa však aj napriek prevencii a pravidelnému cvičeniu McKenzie metódy v budúcnosti ťažkosti vrátia, pacient bude musieť opäť vyhľadať špecialistu, ktorý prispôsobí liečebný postup jeho aktuálnemu zdravotnému stavu.

McKenzieho cviky

Ďalšie pozitívum McKenzie metódy tkvie v nenáročnosti cvičebných pomôcok – na cvičenie McKenzieho cvikov vám postačí podložka.

Brucho

Cvik sa vykonáva pri polohe ležmo na bruchu, pričom ruky máte pod čelom. Hlava je vždy otočená do jednej zo strán a zameriavate sa na dýchanie (do brucha). Tento pohyb masíruje a požadovane naťahuje stuhnuté a skrátené svaly, ktoré z dlhodobého hľadiska majú tendenciu bolieť. Tento cvik je obzvlášť vhodný pre pacientov s bolesťami v driekovej oblasti.

Sfinga

Opäť ste v polohe na bruchu, avšak pri vykonaní cviku je potrebné postaviť sa na lakte (90° uhol) a zároveň na dlane. Uvoľnite sa a vydržte 4 sekundy. Opakujte 10-krát.

Chrbát

Ľahnite si na chrbát s pokrčenými kolenami a pri výdychu ťahajte nohy smerom k bruchu. Opäť vydržte 4 sekundy a opakujte 10-krát. Ide o výnimočnú metódu, ktorá sa v bežnej fyzioterapii často nevyužíva.

McKenzie metóda aj v Bratislave či Košiciach

Objednajte sa na McKenzie metódu v našich pobočkách v Bratislave či Košiciach a opäť sa tešte z bezbolestného stavu vášho tela.

Kontaktujte nás

Pridať komentár