Skip to main content

Aj keď si športovú masáž môžete ľahko zameniť s klasickou masážou, verte, že pri športovej masáži sú použité iné techniky, ktoré sú priamo prispôsobené zvýšenému výkonu a námahe športovcov. Hlavnými rozdielmi sú pritom rýchlosť a intenzita použitých hmatov. Športová masáž tak dodáva nielen žiaduce uvoľnenie po náročnom tréningu, ale pôsobí aj na zvýšenie kondície, čím predpripraví telo na ďalší záťah.

Kontaktujte nás

Pôsobenie športovej masáže

Športová masáž prináša úľavu často namáhaným a preťaženým svalom. Dráždením nervových zakončení, ktoré pri vykonávaní masáže vzniká, nastáva regenerácia a prekrvenie celého tela, čo priaznivo ovplyvňuje kondíciu športovcov. Po masáži je teda telo komplexne uvoľnené a pripravené na ďalší športový tréning.

Ukončenie športovej masáže by nemalo byť sprevádzané bolesťou či inými nepríjemnými pocitmi. Masážou sú totiž uvoľňované endorfíny, ktoré pôsobia utišujúco. Vďaka nim je športová masáž taká vyhľadávaná, podobne ako DNS cviky.

Športová masáž nie je len jedna

Športová masáž Košice či športová masáž Bratislava – vyberte si pre seba vhodnú alternatívu, kde podstúpite kvalitnú športovú masáž pod dohľadom špecialistu. Čo sa týka počtu miest vykonávania športovej masáže, máme viacero druhov masáží, ktoré vo vašom záujme radi spomenieme.

Upokojujúca športová masáž

Táto masáž je obzvlášť vhodná bezprostredne pred, ale aj po výkone, kedy prináša dostatočné uvoľnenie a zároveň eliminuje stres a trému. V rámci upokojujúcej športovej masáže sú volené jemné hmaty a celkovo pomalé tempo, čo už počas samotného procesu príjemne upokojuje telo aj myseľ.

Povzbudzujúca športová masáž

Ide o športovú masáž, ktorá telo a svaly pripravuje na maximálne výkony, preto je žiadaná najmä u vrcholových športovcov. Maximum tejto masáže dokáže zo samotného športovca dostať maximum výkonu.

Kondičná športová masáž

Ide o beh na dlhú trať, pričom kondíciu je potrebné udržiavať vo forme neustále, a to kondičnou športovou masážou, ktorá má v porovnaní s ostatnými druhmi dráždivý charakter, čím udržiava svaly vždy v akcii.

Športovú masáž možno deliť aj podľa zamerania na konkrétny šport, a to podľa najviac zaťažovaného svalstva. Športovú masáž zameranú podľa vašich potrieb je nutné absolvovať minimálne raz do týždňa. Pravidelnosť športovej masáže navrhnutú na mieru vašim potrebám má vplyv na kondíciu a celkové zdravie svalov.

Športová masáž je len pre športovcov

Tento fakt nie je pravidlo. Ak radi športujete, beháte alebo sa občas len tak prejdete po prírode, tak upokojujúcu športovú masáž si vychutná každý z vás, a to bez ohľadu na to, či nejaký šport vykonávate.

Kedy nie je športová masáž vhodná?

Vo fyzioterapii je bežné, že určité cviky vrátane masáží nie sú vhodné pre každého. Veľa však závisí od celkového zdravotného stavu pacienta. Obzvlášť opatrní treba byť pri bolestiach, ktoré vystreľujú do hrudníka či dokonca paralyzujú končatiny – nie je to bolesť riešiteľná masážou, práve naopak. Masáž by mohla celý tento stav zhoršiť. Ak sa tak stane, je potrebné masáže vynechať a obrátiť sa na lekára.

Ak si nie ste niečím istí, obráťte sa na lekára alebo terapeuta!

Športová masáž nie je vhodná ani pri:

  • zápalových ochoreniach rôzneho druhu (ak je zápal chronický a neprejavuje sa žiadnymi príznakmi, orientujeme sa podľa hodnôt CRP),
  • poraneniach – ide predovšetkým o čerstvé závažné poranenia, vrátane pooperačných stavov,
  • hypertenzii – masáž ako taká prekrvuje organizmus, čo nie je v prípade diagnostiky vysokého krvného tlaku vhodné.

Efektivita športovej masáže

Cieľom takmer každej masáže je uvoľnenie a regenerácia ochabnutých či príliš namáhaných svalov. Športová masáž prospieva:

  • natiahnutým chrbtovým svalom,
  • napätým svalom,
  • udržiavaniu kondície a prekrveniu svalov.

Niektoré dlhodobo zanedbávané bolestivé stavy nie je možné vyliečiť len za pomoci masáže. Chronické stavy sú teda omnoho náročnejšie, preto riešenie spočíva najmä nastavením inej rehabilitačnej liečby na mieru, prípadne užívaním predpísaného množstva vitamínov a minerálov (najmä Mg a vitamín B6). Preto neváhajte a objednajte sa na športovú masáž ešte dnes.

Kontaktujte nás

Pridať komentár